НРД 2023-2025  е готов, макар и в много суров вариант,

...
НРД 2023-2025  е готов, макар и в много суров вариант,
Коментари Харесай

Готов е проектът за НРД 2023-2025, но с доста спорни текстове

НРД 2023-2025  е подготвен, въпреки и в доста недопечен вид, излиза наяве от уеб страницата на БЛС. „ В договарянията с НЗОК дотук бяха показани съвсем всички оферти, получени от лекари от страната, бордовете на БЛС по специалности и асоциации и сдружения на лечебни заведения. В някои случаи те са признати, или признати по принцип, само че би трябвало да се редактират; за други са отразени претекстове за противоречие с приемането им, което не значи, че УС на БЛС няма да ги сложи при срещите с Надзорния съвет; за някои следва в допълнение разискване, или решението не е от компетентността на специалистите “, споделят от Лекарския съюз.

Голяма част от предложенията са свързани с промени в Наредбата за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, и други наредби.

Част от направените от БЛС оферти са свързани с контрола и глобите: в границите на една инспекция да не се мултиплицират глобите за нарушавания от един тип. При дребни документални нарушавания да се дават рекомендации и наказания да се постановат, в случай че при последваща инспекция се откри, че продължава осъществяването на такива нарушавания. НЗОК да даде на БЛС или обществено да оповести въведените от нея контроли за инспекция осъществяването на контрактуваните действия от ИМП. За някои от дейностите, регистрирани в НЗИС (например електронни рецепти), контролът за сходство с условията на НЗОК да е предпазен, през НЗИС.

Сред предложенията са още и такива като да се добавят текстове за правата на лекарите специализанти при работа и присъединяване в дейностите, заплащани от НЗОК; контролът на НЗОК за броя на леглата, с които се извършва договорът по НЗОК, да не е по отделения и КП, а по типове легла; да се преработят и редактират и текстовете, касаещи документите и документооборота по НРД, в сходство с електронното им издаване и Наредбата за НЗИС.

„ В извънболнична помощ ще настояваме да отпадне регулацията на направленията за проучвания и съвещания, нужни за реализиране на диспансерно наблюдаване и за такива по искане на ТЕЛК или за явяване пред ТЕЛК; да отпадне условието ОПЛ да дава телефонния си номер и други. Текстовете, забраняващи прехвърлянето на неусвоени средства по бюджетните редове от другите типове здравноосигурителни заплащания, да останат в НРД и да се регламентира и в НРД период, в който се изготвя и подписва Методика сред Народно събрание на НЗОК и УС на БЛС за систематизиране на неразходвания излишък от средствата, предопределени за разноски за здравноосигурителни заплащания за ПИМП, СИМП, МДД и БМП “, прибавят от съсловната организация.

НЗОК е срещу ОПЛ да прекратят здравното обслужване на нападателен пациент при спор, непреодолимо недоразумение или проявено принуждение над медика, макар че от БЛС оферират да се планува ред за ексклузивен избор на ОПЛ в тези случаи. Според Лекарския съюз по този начин ще бъде прекратена практиката нормативната уредба да насърчава насилниците над лекари. Според Здравната каса обаче наредбата за отвод за лекуване и консултация е регламентирана в Кодекса за професионална нравственос на лекарите в България (Кодекса) и проблеми от подобен характер и възможната им наредба следва да бъда написани точно в него.

Последното предложение на БЛС в тази посока е изпълнителите на здравна помощ да имат право да внасят писмени сигнали в РЗОК/НЗОК за случаи на експанзия, а НЗОК/РЗОК да позволява осъществяването на извънсрочен преизбор на ОПЛ, в случай че здравноосигуреното лице, за което за което е подаден сигнал/и, съобщи предпочитание да направи подобен.

Спорен текст е и регламентирането на телемедицината, защото съгласно Здравната каса в амбулаторния лист наложително се изисква автограф на пациента или негов представител.

При предписването на лекарствените артикули, медицинските произведения и диетичните храни за специфични медицински цели лекарят, надлежно лекарят по дентална медицина е задължен да осведоми пациента за техните тип, деяние, приложение, странични реакции, ред и метод на приемане. Информирането се отбелязва в амбулаторния лист от прегледа и се удостоверява с автограф на пациента.

В последна сметка тези текстове са оставени за в допълнение разискване.

По отношение на лекарствената политика има реализирано единодушие НЗОК да заплаща отвън цената на клиничната пътека или амбулаторната процедура лекарствени артикули, предопределени за лекуване на злокачествени болести в изискванията на болнична здравна помощ и лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии.

Онкологичните медикаменти в болнична помощ наложително би трябвало да включват детайлите на верификационния код ((Data Matrix), а точно информация за „ кадърен до... “ ; продуктов код; партиден номер; сериен номер), с цел да бъдат заплатени от Здравната каса. По този въпрос се чака в допълнение мнение от БЛС.

Пълния текст на плана за НРД може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР